Oman työsi johtaminen

Tarvitset oman strategian tässä muuttuvassa ajassa – et vain selvitäksesi, vaan viihtyäksesi, kasvaaksesi, ollaksesi oma itsesi. Tässä ajassa on osattava ennen kaikkea uudistua ja toimia tuottavasti monenlaisissa tilanteissa ja töissä, joten tuntuu luontevalta kutsua sitä henkilökohtaisen uudistumisen suunnitelmaksi tai Renessanssistrategiaksi.  Ota aloite käsiisi ja vastuu omasta menestyksestäsi uudessa maailmassa.

Siis ala johtaa itseäsi. Ota täysi vastuu, mutta älä tee sitä yksin.

Älä treenaa itseäsi huippukuntoon voittaaksesi muut kilpailussa, vaan tee aivan päinvastoin: avaudu koko ajan uusille ihmisille ja ajatuksille. Se voi olla aluksi tuskallista, mutta saatat huomata että se onkin mukava tapa elää. Se on myös tuottavin mahdollinen tapa tehdä työsi.

Itsen johtaminen on organisaatioelämän kansalaistaitosi, koska se johtaa sinut uudella tavalla muiden ihmisten luo.

Uuden ajan työ tarkoittaa yhdessä ajattelua ja kehittelyä, hyvin usein virtuaalisissa ajattelutiloissa. Näissä tiloissa alkaa ihmisten rinnalle ilmaantua yhä enenevässä määrin tekoälyä, robotteja, algoritmeja – voi kuulostaa huolestuttavalta, mutta jos toimimme yhdessä viisaasti, ne vapauttavat meidät rutiinihommista siihen missä me ihmiset olemme parhaimmillamme: uuden luomiseen yhdessä.

Avainsanoja nykyajan työelämässä ovat moninäkökulmaisuus, monitaitoisuus, uteliaisuus, joustavuus ja sinnikkyys. Ole myötätuntoinen niin itseäsi kuin muitakin kohtaan. Auta ja anna muiden auttaa, tämä on helppoa ja luonnollista – ja tuottavaa.

Millaisiin siirtymiin pyrit itsesi johtamisessa? Miten arjen kokemuksesi tulee muuttumaan?

Johtaminen on toimintaa, joka johtaa johonkin konkreettiseen muutokseen. Kun mietit oman työsi (tai laajemmin: elämäsi) johtamista, on hyvä hahmottaa ne siirtymät, joita haluat saada aikaan ja kokea arjessasi – siis ei isoja juhlalausumia, vaan konkreettisia muutoksia tavallisissa tilanteissa. Haluatko lisää vauhtia vai rauhoittumista? Haluatko tasapainoa työn ja yksityiselämän välille? Haluatko tehdä kvanttihypyn vai johtaa itseäsi vähemmän dramaattisin muutosaskelin? Mikä on haluamasi muutoksen ydin, ja miltä sen muutoksen saavuttaminen tulee tuntumaan?

Miten pääset eteenpäin?

Itsen johtaminen on henkilökohtainen asia, ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä sitä taitavasti. Jokaisen on jäsenneltävä omaa toimintaansa ja suhtautumistaan omalla tavalla. Silti kannattaa sparrailla kollegojen kanssa ja jakaa hyviä käytäntöjä.

Jonkinlainen oman työn ohjaamisen metodi ja työkalupakki on hyvä koota. Koska itsen johtaminen on henkistä puuhaa, täytyy työkalujenkin olla samansuuntaisia. Esitän oman itsen johtamisen tapani – älä kopioi tätä vaan katso yhtenä esimerkkinä:

Itsenjohtajan työkalupakki.jpg

Päätavoitteeni on purkaa yksittäistaistelijan huonoja tapoja, ja oppia yhä lisääntyvässä määrin hakeutumaan yhteistyöhön. Tämän yläteeman alla haluan (1) nostaa tasoani kiireen ja stressin hallinnassa, (2) vahvistaa myönteistä uudistumishakuisuuttani arjen tilanteissa ja (3) nostaa katseeni detaljitason todo-hallinnasta kohti kokonaisvaltaisempaa työni vaikuttavuutta.

Oma työni on muiden työn auttamista. Olen strategisen kehittämisen konsultti ja Itsen johtamisen ammatticoach. Käytän omaa metodiani coaching-työssäni esimerkkinä, siksi kerron siitä tässä blogissani ja myös kirjassani ”Onnivaattori – Itsen johtamisen keveys (BoD 2015).

Asiakastoimeksiannoissa menemme syvemmälle ja kehittelemme yhdessä räätälöityjä itsen johtamisen malleja. Usein yksilötason metodit kytkeytyvät omaan rooliin esimiehenä tai johtajana – miten johtaa oman tiimin itsen johtamista? Omakohtaisesta itsen johtamisesta tuleekin osa organisaatiokulttuuria.

Asiakashommissa syntyneitä malleja en tietenkään julkaise, mutta yleisellä tasolla käymme keskustelua Onnivaattorin digialustalla, jonne olet tervetullut – ilmoittaudu tästä. Siellä on jo aika mukavasti porukkaa, tapaamisiin!

Pexi
Terveisin Onnivaattori Pekka Pirhonen

2 comments

  1. Moi Pekka !
    Kiitokset vielä kirjasta jonka sain sinulta syksyn CEO – tapahtumassa – herätti mietteitä ja oli helppo olla samoilla linjoilla! Mukava lukukokemus.
    t. Timo Lepistö

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s