Categories
Arkisto

Itsen johtaminen on egon kutistamista

Itsen johtaminen on henkistä kasvua, joka on yhtä kuin egon kutistuminen. Voisiko “omajohtaminen” olla hyvä termi näille egotalkoille?

Itsen johtaminen, tai itsensä johtaminen, on ongelmallinen termi. Se kuulostaa egotripiltä – treenaan itseäni pärjäämään paremmin kilpailussa muita vastaan. Vaikuttaa itsekkäältä ja vastuuttomalta puuhalta?

Minulle itsen johtaminen tarkoittaa aivan päinvastaista: pistän egoani kuriin, jotta voisin lopettaa kilpajuoksun, kytkeytyä muihin, avautua uusille ajatuksille, palvella yhteistä hyvää, kuunnella ja vuorovaikuttaa taitavammin.

  • Itsen johtaminen on henkistä kasvua, joka on yhtä kuin egon kutistuminen.
  • Valmentava johtaminen, läsnäoleva asiakaspalvelu, strategian toteuttaminen, itseohjautuvuus ja luova yhteiskehittely edellyttävät kaikki egon kutistamista – yksilöllisten ja yhteisöllisten egojen.
  • Liiketoiminnan idea on yhtä kuin henkinen kasvu. Usein se johtaa myös taloudelliseen kasvuun.

Voisiko “omajohtaminen” olla hyvä termi näille egotalkoille? Ota omavastuu ja niskalenkki egostasi. Avaudu muille, anna yhteisen ilon virrata.

-Pexi

By Pekka Pirhonen

I do human-centric strategic development involving individuals, teams and organizations. At all levels it’s about creating and directing energy, inner transformation, and synchronization of individual and collective awareness. A shift in being initiates a shift in action.

In my blog "Coaching Corner" at www.onnivaattori.com I speak mainly about individual transformation and self-leadership. However, my personal experience tells that there is no separate “me” - I happen in relationships with others and with nature. Therefore my main motto regarding transformative self-leadership says “lead yourself towards others and all living beings”.

And once you’ve established contact, open your heart and mind, listen carefully and engage in powerful dialogue. This will transform you, and the whole world. Be the transformation you want to see in the world.

I am a professional self-leadership coach with ICF PCC-certificate, with a lot of experience in virtual coaching. Interested in all kinds of virtual collaboration, coaching assignments and mutual learning.

One reply on “Itsen johtaminen on egon kutistamista”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s