Categories
Uudistumistarinoita

Avautumisuskallus ja tuoreesti näkemisen taito

Miksi hukkaamme itsemme sokeaan saman vanhan toistamiseen, emmekä näe tilanteita tuoreesti sellaisina kuin ne ovat? Miksi downloading eli automaatiolla tilanteisiin meneminen on niin yleistä?
Sisäinen työ, itsen johtaminen, hereillä olo – miksi sitä haluaakaan kutsua – on kovaa työtä. Vastassa on kolme vihollista, sisältä nousevaa vastustuksen ääntä: tuomitsemisen ääni, kyynisyyden ääni ja pelon ääni.

Mikä estää liukumasta sujuvasti U-käyrän vasenta laitaa alaspäin? Miksi hukkaamme itsemme sokeaan saman vanhan toistamiseen, emmekä näe tilanteita tuoreesti sellaisina kuin ne ovat? Miksi downloading eli automaatiolla tilanteisiin meneminen on niin yleistä?

Sisäinen työ, itsen johtaminen, hereillä olo – miksi sitä haluaakaan kutsua – on kovaa työtä. Vastassa on kolme vihollista, sisältä nousevaa vastustuksen ääntä: tuomitsemisen ääni, kyynisyyden ääni ja pelon ääni.

3 vihollista
Tuomitsemisen, tai arvostelun, ääni blokkaa mielen avautumisen. Jos mieli ei avaudu uusille mahdollisuuksille, näkemään vaihtoehtoja ja leikkimään niillä, hiipuu matka syvempiin kerroksiin ja automaatiovalinta lisää sitä samaa -polulla alkaa näyttää luonnolliselta. Kuinka usein olet kuullut lauseen “ei ole muuta vaihtoehtoa”? Miksi mielen avaaminen on vaikeaa? Siinä täytyy mennä epämukavalle ja epävarmalle alueelle, myöntää ettei tiedä kaikkea, kohdata vastustuksen seinä nimeltä meillä on aina tehty näin.

Kyynisyyden ääni blokkaa sydämen avautumisen. Kyynisyys etäännyttää tilanteen herättämistä tunteista, tekee empatian mahdottomaksi, toisen auttamisesta noloa, kuuntelemisesta vaikeaa. Mikään ei innosta ja kosketa sydäntä, mihinkään ei pysty suhtautumaan lapsenomaisella innostuksella. Miksi sydämen avaaminen on vaikeaa? Siinä täytyy kohdata oma haavoittuvuutensa ja myöntää tarvitsevansa toisia.

Pelon ääni blokkaa tahdon avautumisen. Jos tahto uudelle ei avaudu, on mahdotonta luopua vanhasta. Tässä yhteydessä vanha voi merkitä monenlaisia asioita; sitä mitä minulla on, sitä mitä minä olen. Usein pelon tunne ilmenee taloudellisen turvallisuuden menettämisen pelkona, hyljeksityksi tulemisen pelkona, kuoleman pelkona. Miksi tahdon avaaminen on vaikeaa? Luopumisen on tapahduttava ennen kuin uuden tuleminen on näkyvissä. Uuden tulo on aina epävarmaa ja tapahtuu viiveellä, jos ylipäätään tapahtuu. On pelottavaa luopua vanhasta ja heittäytyä tyhjän päälle, ja silti vain sillä tavalla kuljetaan neulansilmän läpi ja löydetään jotain todella uutta.

Kuulen näitä ääniä päivittäin sisälläni, työn ja arjen tilanteissa. Puhuvatko nämä äänet sinullekin? Millaisia tarinoita ne kertovat? Miten muutat sisäiset tarinasi hidasteista vauhdittajiksi? Millaisia avautumisuskalluksen mahdollisuuksia haluat avata omaan mieleesi? Miten opit näkemään tilanteet tuoreesti, sellaisena kuin ne ovat?

– terveisin Pexi

PS. Popup-Onnivaattori on jatkuvasti valmiina pompahtamaan esiin. Varaa ilmainen coaching-aika.

 

By Pekka Pirhonen

I do human-centric strategic development involving individuals, teams and organizations. At all levels it’s about creating and directing energy, inner transformation, and synchronization of individual and collective awareness. A shift in being initiates a shift in action.

In my blog "Coaching Corner" at www.onnivaattori.com I speak mainly about individual transformation and self-leadership. However, my personal experience tells that there is no separate “me” - I happen in relationships with others and with nature. Therefore my main motto regarding transformative self-leadership says “lead yourself towards others and all living beings”.

And once you’ve established contact, open your heart and mind, listen carefully and engage in powerful dialogue. This will transform you, and the whole world. Be the transformation you want to see in the world.

I am a professional self-leadership coach with ICF PCC-certificate, with a lot of experience in virtual coaching. Interested in all kinds of virtual collaboration, coaching assignments and mutual learning.

One reply on “Avautumisuskallus ja tuoreesti näkemisen taito”

Kysyt, Pexi, miten ne estävät äänet vaiennetaan. Entäpä jos otetaankin käyttöön toisenlaiset äänet vastapainoksi? No, tämähän nyt on vain viisastelua, tätähän sinäkin (ehkä) tarkoitat:
Jospa tuomitsemisen äänelle avattaisiin dialogipariksi hyväksymisen ääni, kyynisyyden äänelle rakkauden ääni ja pelon äänelle luottamuksen ääni – mitä alkaisi tapahtua? Mitä nämä äänet sanoisivat toisilleen, kumpi voittaisi ja miksi?

Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s