Categories
Uudistumistarinoita

Kysymisen taito

Kerron tarinan kahdesta tapaamastani coaching-mestarista.

Meillä on perheessä kaksospojat, nyt 14-vuotiaat. Aloitan vanhemmasta veljeksestä. Voisin käydä kaikki maailman coaching-valmennukset (ja olen aika monta käynytkin), enkä pääsisi kysymysten osuvuudessa ja haastavuudessa edes hänen aloitustasolleen.

Tässä muutama esimerkki vuosien varrelta. En ole vieläkään saanut tyhjentävästi vastattua näihin, auttakaa jos osaatte:

  • (8-vuotiaana, katsoo olkani yli kun kirjoitan meiliviestiä): “Kuule iskä, mitä te siellä töissä oikein yritätte?”
  • (12-vuotiaana, lukee sanomalehteä): “Miten tässä näin kävi? Te olette sotkeneet tämän planeetan, ja nyt meidän täytyy siivota se?”
  • (14-vuotiaana, äidin varoitettua puhelimen ja padin unen laatua haittaavasta valosta): “Jos noin on, niin miksi näitä vehkeitä tehdään?”

Esittelen 9 minuuttia nuoremman veljen.  Isoveljen myrskyävien kysymysten rinnalle hänestä on tullut tasapainottava voima. Kysymystyyli on pehmeämpi ja arvostavampi, mutta aivan yhtä häiritsevä. Muutama havainto pikkuveljen coaching-otteesta:

  • (3-vuotiaana, perhe kiireisellä ja kireällä työaamun aamiaisella): “Oletteko maistaneet tätä ihanaa hilloa?”
  • (6-vuotiaana, nukkumaan menossa): “Mitä jos ei olisi planeettoja eikä ihmisiä… olisiko silloin vain valkoista valoa?”
  • (13-vuotiaana, perhe hajonut eri huoneisiin kännyjen ja padien lumoamina): “Mitä jos tullaan kaikki samaan huoneeseen, ja vaan ollaan yhdessä?”

Näissä pojissa ei ole mitään erikoista. Jokaisella ihmisellä on kyky muuttaa todellisuutta. Meidän täytyy nousta potentiaalimme tasolle, haastaa itsemme ja toisemme vahvoilla kysymyksillä. Ja meidän täytyy kuunnella vastauksia.

Maailma muuttuu keskustelu kerrallaan, ihan pienet asiat sysäävät isoja muutoksia liikkeelle. Uskon ihmisiin, nöyrästi luotan meihin. Ihmiskunnassa on tarpeeksi sisko- ja velidiversiteettiä, löydämme nykytarinoitamme mullistavat kysymykset, uskallamme kuunnella toisiamme. Muuta ei tarvita, tulevaisuutemme on valoisa. Sinä ja minä synnytämme sen, tässä hetkessä.

Itsen johtaminen on itsensä jatkuvaa coachaamista kohti uudistumista. Mikä on coaching-tyylisi? Millaiset kysymykset häiritsevät sinut uudistumisen polulle?

– terveisin Pekka

By Pekka Pirhonen

I do human-centric strategic development involving individuals, teams and organizations. At all levels it’s about creating and directing energy, inner transformation, and synchronization of individual and collective awareness. A shift in being initiates a shift in action.

In my blog "Coaching Corner" at www.onnivaattori.com I speak mainly about individual transformation and self-leadership. However, my personal experience tells that there is no separate “me” - I happen in relationships with others and with nature. Therefore my main motto regarding transformative self-leadership says “lead yourself towards others and all living beings”.

And once you’ve established contact, open your heart and mind, listen carefully and engage in powerful dialogue. This will transform you, and the whole world. Be the transformation you want to see in the world.

I am a professional self-leadership coach with ICF PCC-certificate, with a lot of experience in virtual coaching. Interested in all kinds of virtual collaboration, coaching assignments and mutual learning.

One reply on “Kysymisen taito”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s