Categories
Uudistumistarinoita

Operatiivinen Onnivaattori

Miten sinä ohjaat omaa toimintaasi? Kuinka vaikuttava metodisi on? Pystytkö mittaamaan tai havaitsemaan vaikutuksen?

Olenko maalaillut itsen johtamisesta liian filosofisen kuvan? Kaipaatko konkreettisempaa otetta?

Omassa itsen johtamisen järjestelmässäni on vahva strateginen taso, ehkä sitä voi kutsua Strategiseksi Onnivaattoriksi. Sillä tasolla avainkysymykset ovat: Kuka minä todella olen? Mikä on tehtäväni tässä elämässä? Elänkö oikein? Tämä taso auttaa minua kirkastamaan suuntani sekä löytämään energiaa ja rohkeutta kulkea valitsemaani polkua.

Sen rinnalla minulla on päivittäisiä ohjausmenettelyjä, joita kutsun Operatiiviseksi Onnivaattoriksi. Kerron tällä kertaa omista tavoistani, ne ovat vain esimerkkejä ja olisikin mukava kuulla sinun tyylistäsi.

Ohjaan itseäni kahdella tavalla:

  1. Muistutukset: yritän muuttaa filosofisen tason tunnelmani kuudeksi aamumuistutukseksi – 5 arkipäivää ohjaavat työtäni ja lauantain muistutus käskee pysähtymään viikonlopuksi
  2. Viikko- ja päiväohjaus: kirjaan joka viikon alussa omat odotukseni ja tavoitteeni alkavan viikon suhteen, ja annan itselleni palautteen viikon lopussa. Teen saman jokaisen työpäivän osalta, siis aamulla odotukset ja illalla palaute.

Muistutusten sisältö vaihtelee, ainakin itselläni ne kuluvat käytössä eivätkä enää vaikuta toimintaani, jos en muuttele niitä jatkuvasti. Tällä hetkellä kalenterissani on seuraava setti – sanamuoto on tiivis, jotta näkyy mukavasti kännykässä:

  • Maanantai: 80% huomiosta NYT, 20% tulevaisuus
  • Tiistai: Myyminen on auki olemista
  • Keskiviikko: Tiedän mitä teen
  • Torstai: Auttaminen auttaa
  • Perjantai: Erilaisuus luo erinomaisuutta
  • Lauantai: Pysähdyn ja katson syvälle

Jokaisen muistutuksen takana on minulle tärkeitä merkityksiä, joita olen työstänyt Strategisen Onnivaattorin mielentilassa ja työkaluilla. Ne avaavat minulle omakohtaisia tarinoita, joita en lähde tässä sen kummemmin erittelemään. Onnivaattori-kirjasta löytyy lisää esimerkkejä. Jos innostut kokeilemaan tätä tapaa, vietä hetki Strategisen Onnivaattorin puolella, ja mieti miten tiivistät itsellesi tärkeät teemat muutamaan sanaan.

Tuntuiko viikko- ja päiväohjaus sinusta ahdistavalta? “Kirjaan tavoitteeni ja annan itselleni palautetta”… yäk? Voit valita minkä tunteen se herättää. Minulle tämä käytäntö on piristävä, rohkaiseva ja vapauttava. Joskus päivän odotuksissa on paljon työtä, toisina päivinä siellä lukee että aamupäivä on vapaa ja silloin on aika käydä lenkillä. Illalla on aika antaa itselleni palautetta. Voin tietysti moittia itseäni tekemättä jääneistä hommista, mutta miksi ihmeessä tekisin niin? Minulle Operatiivinen Onnivaattori on armollisen ja rakentavan palautteen keidas. Rakennan itselleni myönteisiä tarinoita; joskus kirjoitan, toisinaan piirrän kuvan tai äänitän lyhyen yksinpuhelun.

Kuvassa esimerkki ensi viikon odotuksistani. Kirjoitan tätä blogia lauantaiaamuna, kun muu perhe vielä nukkuu ja aamu-usva leijuu kauniisti hiljaisella Kamreerinkujalla. Olen kirjannut tulevan viikon odotukset ja maanantain ennakkofiilikset perjantai-iltana valmiiksi. Joskus se toki jää sunnuntai-iltaan, mutta olen huomannut että viikonlopusta tulee parempi, jos teen sen jo perjantain viimeisenä hommana.

 Ohjaus

Miten sinä ohjaat omaa toimintaasi? Kuinka vaikuttava metodisi on? Pystytkö mittaamaan tai havaitsemaan vaikutuksen? Jos haluat, ota tästä vaikutteita ja parantele omia käytäntöjäsi. Olisi mukava kuulla sinusta ja omista kokemuksistasi – heitä viestiä tai varaa aika popup-Onnivaattorilta.

Älä kuitenkaan paranna tehoja siinä mitä teet, jos et ole ensin miettinyt miksi teet. Strateginen Onnivaattori on tärkeämpi tulokulma itsen johtamiseen. Ensi kerralla puhumme jälleen siitä.

– terveisin Pexi

By Pekka Pirhonen

I do human-centric strategic development involving individuals, teams and organizations. At all levels it’s about creating and directing energy, inner transformation, and synchronization of individual and collective awareness. A shift in being initiates a shift in action.

In my blog "Coaching Corner" at www.onnivaattori.com I speak mainly about individual transformation and self-leadership. However, my personal experience tells that there is no separate “me” - I happen in relationships with others and with nature. Therefore my main motto regarding transformative self-leadership says “lead yourself towards others and all living beings”.

And once you’ve established contact, open your heart and mind, listen carefully and engage in powerful dialogue. This will transform you, and the whole world. Be the transformation you want to see in the world.

I am a professional self-leadership coach with ICF PCC-certificate, with a lot of experience in virtual coaching. Interested in all kinds of virtual collaboration, coaching assignments and mutual learning.

One reply on “Operatiivinen Onnivaattori”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s