Categories
Arkisto Uudistumistarinoita

Rakkaudentunnustus

Rakastan työtäni. Rakkaus on siinä mielessä sokeaa, etten ole ihan varma mitä teen.Kuule_iskä Vuosia sitten poikani kysyi minulta, luettuaan olan yli kirjoittamaani sekavaa meiliviestiä:

Ainakin minä yritän häiritä vallitsevia ja hallitsevia tarinoita. Niitä uskomuksia, jotka pitävät meidät kiinni vanhassa, estävät meitä uudistumasta, liikkumasta eteenpäin. Missä suunnassa se “eteenpäin” on? En tiedä, eikä tiedä kukaan muukaan. Mutta vain liikkumalla, kokeilemalla, oppimalla ja uskaltamalla suunta löytyy. Ennen bisneskoohotusta työtä, yhdessä uudistumista ja etenemistä kutsuttiin liike-elämäksi. Siinä onkin osuva ilmaus – liikettä ja elämää.

Uudistumismatka
Kun syvät tarinat muuttuvat, pinnalla kaikki muuttuu. Isotkin kvanttiloikat ovat mahdollisia.

Rakastan siis työtäni. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Coaching on yksi niistä. Mitä se on?

Minulle coaching on pysähtymistä ja etenemistä, riskinottoa ja turvallisuutta. Se on yksilötason uudistumismatka, tai kimppakyyti jossa matkataan porukalla, vaikka koetaankin matkan vaiheet jokainen omalla tavallaan. Useamman matkan itse tehneenä, sekä coachattavana että coachin roolissa, hahmotan matkakokemusta seuraavan kuvan hengessä:

Coaching
Coachingin pelikenttä – pysähtymisen ja etenemisen leikki, seikkailun ja turvan tasapaino
  • Onnivaattorin idea on haastaa liikkeelle, nähdä uudistumisen kutsu ja uskaltaa olla kevyt ja syvällinen, samanaikaisesti. Onnivaattori leikittelee vaarallisilla ajatuksilla, isoilla loikilla, kaiken kyseenalaistamisella.
  • Hobitin tunnuslause on “sinne ja takaisin”. Oikeastaan Onnivaattori vie sinne, pakottaa katsomaan syvälle. Hobitti lupaa tuoda takaisin, auttaa suuntaamaan uudet tarinat ja oivallukset arjen ja päivittäisen työn palvelukseen. Hobitti luo turvaa ja konkretiaa.
  • Edelläkävijän me kaikki tunnemme. Jokainen haluaa olla edelläkävijä, nopea ja aikaansaava. Se on hyvä mielentila ja tarvitsemme sitä tässä ajassa ja tilanteessa.
  • Ilman suuntaa Edelläkävijyys on vaarallista. Edelläpysähtyjä tasapainottaa Edelläkävijää. Se on kyky pysähtyä, levähtää, kuunnella sisäistä ääntään, keskustella suunnasta. Kun osaa säädellä mieltään ja tietää osaavansa tarpeen tullen jarruttaa, voi hyvällä suoralla painaa huoletta kaasua ilman burnoutin vaaraa.

Hyvässä coaching-prosessissa on läsnä kaikkia nelikentän elementtejä. Toisaalta jokin prosessi voi painottua yhteen tai pariin elementtiin – esim. jos asiakas haluaa pistää nopeasti toimeksi ja saada tuloksia näkyviin, keskustelut todennäköisesti ovat kvanttihypyn ja matkaoppaan sävyisiä ja prosessi etsii näkyviä toimenpiteitä nopealla aikataululla. Tässä ajassa tuntuu yhdistyvän kovan työnteon pikaetappien jälkeinen hengästys ja matkaajan yllättänyt globaali sumu – emme enää tiedä, mihin olemme menossa. Mutta pysähtyminenkin vaikuttaa huonolta ajatukselta. Olen tavannut monta ihmistä, joka on väsynyt nykymenoon, haluaa pysähtyä muttei uskalla sitä tehdä, haluaa vaihtaa suuntaa muttei tiedä missä uusi suunta on ja miten tehdään hallittu käännös. Syväsukelluksen tai puistonpenkkikeskustelun tarve on juuri nyt erityisen suuri. Liikuttiin millä sektorilla tahansa, asenteena on hyväntahtoinen uteliaisuus ja uudistumisen halu.

Jotain tällaista yritän siellä töissä, rakas poikani. Ja elämässä.

– Pexi

PS. Popup-Onnivaattori on  virtuaalisesti saatavilla, joka viikko kaksi 30 min sessiota ilmaiseksi. Varaa aikasi tästä. Saat myös Onnivaattorin kirjan lahjaksi, sellainen on tavaksi muodostunut.

By Pekka Pirhonen

I do human-centric strategic development involving individuals, teams and organizations. At all levels it’s about creating and directing energy, inner transformation, and synchronization of individual and collective awareness. A shift in being initiates a shift in action.

In my blog "Coaching Corner" at www.onnivaattori.com I speak mainly about individual transformation and self-leadership. However, my personal experience tells that there is no separate “me” - I happen in relationships with others and with nature. Therefore my main motto regarding transformative self-leadership says “lead yourself towards others and all living beings”.

And once you’ve established contact, open your heart and mind, listen carefully and engage in powerful dialogue. This will transform you, and the whole world. Be the transformation you want to see in the world.

I am a professional self-leadership coach with ICF PCC-certificate, with a lot of experience in virtual coaching. Interested in all kinds of virtual collaboration, coaching assignments and mutual learning.

One reply on “Rakkaudentunnustus”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s