Categories
Arkisto

Taitava havaitseminen

Palaan jo aiemmin esiteltyyn Itsen johtamisen canvakseen. Canvas auttaa hahmottamaan yksilön uudistumispolkua; omakohtaista havainnoinnin, pysähtymisen ja toiminnan retkeä.

Tänään mietin havaitsemista. Huomaanko mitä elämässäni tapahtuu? Kovassa vauhdissa havaintokenttäni kapenee, ja pelkään tohottavani elämäni ohitse. Toisaalta en halua koko ajan pysähdellä reflektoimaan, haluan liikkua vauhdilla eteenpäin, saada aikaan asioita, luopua vanhasta ja luoda uutta. Millainen havainnointi on taitavaa ja tilannetajuista tässä ajassa?

Puusilmät
Puusilmät. Näenkö tämän hetken? – Valokuva Aino Huotari

Havaitsenko mitä nyt tapahtuu, ympärilläni ja sisälläni? Mitä merkityksiä havainnoilleni annan; ennen kaikkea, hyväksynkö sen mitä jo on, ja etsin myönteistä tulkintaa? Millainen toiminta, tai toiminnasta pidättäytyminen, on nyt mielekästä ja tarkoituksenmukaista? Osaanko ottaa nopeissakin tilanteissa sen väljän tilan, joka vaaditaan tietoisen valinnan tekemiseen? Valittavana on aina kaksi asiaa: miten toimin ja millaisen mielentilan valitsen.

Pääkysymys: Miten olen tullut tähän tilanteeseen, ja mitä havaitsen nyt?

Tarkentavia pohdintakysymyksiä voisivat olla:

  • Miten kuvailen tilannettani (työ/elämä) juuri nyt?
  • Mitkä hetket aiemmasta elämästäni tulevat mieleen ensimmäisinä?
  • Mitkä ovat elämäni/työurani merkityksellisimmät hetket?
  • Miksi olen siellä missä olen nyt?
  • Mitkä ovat suurimmat haasteet ja mahdollisuudet nykytilanteessani
  • Havaitsenko olemiseni laadun tekojeni lähteenä? Miten olen tässä hetkessä?

Heittäydy täysillä, ole hereillä, havaitse taitavasti ja etene rohkeasti. Tai pysähdy, jos havaitset itsessäsi pysähtymisen tarpeen. Valitsit nopean etenemisen tai pysähtymisen, toivotan Sinulle onnea ja iloa tähän hetkeen.

– terveisin Pexi

Happyvator: Am I awake in this moment? Do I notice what happens inside me, and around me? Am I a good observer, or do I rush past this moment towards the next moment? How can I become a better observer, and start leading my life more skilfully?

By Pekka Pirhonen

I do human-centric strategic development involving individuals, teams and organizations. At all levels it’s about creating and directing energy, inner transformation, and synchronization of individual and collective awareness. A shift in being initiates a shift in action.

In my blog "Coaching Corner" at www.onnivaattori.com I speak mainly about individual transformation and self-leadership. However, my personal experience tells that there is no separate “me” - I happen in relationships with others and with nature. Therefore my main motto regarding transformative self-leadership says “lead yourself towards others and all living beings”.

And once you’ve established contact, open your heart and mind, listen carefully and engage in powerful dialogue. This will transform you, and the whole world. Be the transformation you want to see in the world.

I am a professional self-leadership coach with ICF PCC-certificate, with a lot of experience in virtual coaching. Interested in all kinds of virtual collaboration, coaching assignments and mutual learning.

One reply on “Taitava havaitseminen”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s